Bahtiyarlık kimin eseri?
Ahmet Mithat EfendiBahtiyarlık / Yazar
Senai hangi romanın kahramanı?
LETAİF-İ RİVAYAT 11 / BAHTİYARLİK (AHMET MİTHAT EFENDİ) Senaî, Bursa’da zengin bir toprak sahibinin oğludur.
Ahmet Mithat Efendi’nin eserleri nelerdir?
Eserleri: Yeniçeriler (1872) Hasan Mellâh Yahut Bir Sırrın Sırları (1874) Dünyaya İkinci Geliş ya da İstanbul’da Yaşananlar (1875) Hüseyin Fellâh (1875) Felâtun Bey ve Râkım Efendi (1875) Karı Koca Masalı (1875) Paris’te Bir Türk (1876) Çengi (1877, oyun) Diğer makaleler…
Bir gerçek hikâye kimin eseri?
LETÂİF-İ RİVÂYÂT 9 (GERÇEK BİR HİKÂYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Letaif-i Rivayat’ın dokuzuncu bölümündeki iki hikâyeden biri.
Bahtiyarname kimin eseri?
508 sayfa. Bahtiyar-name adlı üzerinde çalıştığımız eser muhtemelen 16. yüzyılın sonlarında Pir Mahmud tarafından yazılmıştır. Şu ana kadar tespit edilen manzum tek nüsha Afyon Vilayeti Umumi Kütüphanesi’nde kayıtlıdır (Gedik Ahmed Paşa, No.: 18343).
Sitare hangi romanın kahramanı?
Veda, Ayşe Kulin’in 2007 tarihli tarihi romanı olup, I. Dünya Savaşı’nın sonunda işgal altındaki İstanbul’da geçiyor. Alt başlığı “Esir Şehrinde Bir Konak” olan roman, yazarın annesi Sitare Hanım ile büyükbabası Ahmet Reşat Bey’e ithaf edilmiş.
Agah Bey hangi romanın kahramanı?
Bu bağlamda “Şeftali Bahçeleri”nin başkarakteri, iç dünyası ile karşımıza çıkan, çatışmalar ve değişim süreçleri yaşayan Agah Bey’dir.
Kız Tevfik hangi romanın kahramanı?
Rabia’nın dedesi İlhami Efendi, bağnaz bir kişiliktir. İlhami Efendi’nin küçük kızı Emine, aynı mahallede yaşayan ve fahişe rolünde oynadığı için “Kız Tevfik” lakabıyla anılan orta yaşlı oyuncu Tevfik’e aşık olur; evden kaçıp onunla evlenir.
Ahmet Mithat hangi akıma mensuptur?
Ahmet Mithat Efendi, kendi döneminde revaçta olan birçok edebi akımdan etkilenmiştir. İlk eserleri Romantizm’den, sonraki eserleri ise Realizm ve Natüralizm’den etkilenmiştir. Eserlerine bir bütün olarak bakıldığında, hayatının sonuna kadar Romantizm’in etkisinden kurtulamadığı açıktır.
Hasan Mellah ne anlatıyor?
Ahmet Mithat’ın ilk romanı olan bu eser, çeşitli ölümlerden kaçmak için korsanların elinde tutsak olarak ortaya çıkan Hasan Mellah’ın maceralarını içeriyor. Tanrı’nın bize bu çocukları neden verdiğini biliyor musunuz? Hayatımızın geçici olduğunu ve ölümün yaklaştığını bize kanıtlıyor.
Jön Türk kimin eseri?
Ahmet Mithat EfendiJön Türk / Yazar
Türkiye’de ilk hikâye kim yazdı?
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Ayrı ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) adlı eserleriyle anlatı türünün yurtiçindeki ilk örneklerini vermiştir.
Letaifi rivayet ne anlatıyor?
1870-1894 yılları arasında yayımlanan 25 mektuptan oluşan Letaif-i Rivayat dizisinin ikinci bölümünü oluşturan, Teehhül ile birlikte hikâye tadında bir eserdir. “Gençlik”te mizahi bir olay, “Teehhül”de ise trajik bir olay üzerinden toplumun evlilikle ilgili örf ve adetleri eleştirilmektedir.
Üç hikâye kimin eseri?
Mehmet RaufÜç Hikaye / Yazar
Letaifi Rivayat roman mı?
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat Efendi’nin Türk edebiyatında anlatı türünün ilk örneklerini içeren beş ciltlik bir derlemesidir. Ahmet Mithat Efendi’nin bu eseri, 1870’te yazmaya başladığı ve 1894’te tamamladığı yirmi beş kitapta otuz hikaye ve romandan oluşmaktadır.
Müşahedat kimin eseri?
Ahmet Mithat Efendi Müşahidat / Yazar
Esaret kimin eseri?
Türk edebiyatında hikâye ve roman türünün babası sayılan Ahmed Midhat Efendi, bu eserinde o dönemin kanayan yarası olan özgürlük fikrini veya esaret temasını ilk kez ele alan ve sorgulayan yazardır. “Esaret” (1870) adlı uzun hikâye, o döneme göre fikir ve yenilik içeriğiyle dikkat çekmektedir.
Gençlik kimin eseri?
Ahmet Mithat EfendiGenç / Yazar