Üst hakkı nasıl bir haktır?
Üstünlük hakkı; Bir başkasına, bir arazinin altında veya üzerinde yapı inşa etme veya mevcut bir yapıyı koruma yetkisi veren bir irtifak hakkıdır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda yer alan bu hakka göre, arazinin mülkiyeti malikte kalır; ancak, arazi üzerine inşa edilen taşınmaz mal üzerindeki hak malikin mülkiyeti sayılır.
Sınırlı ayni haklar nedir?
Sınırlı ayni haklar, sahibine mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birini veya her ikisini veren haklardır. Bu haklar, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz rehin hakkıdır.
İntifa hakkı ayni hak mıdır?
Edinim bakımından miras yoluyla kısmen kurulan bir haktır. Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında yer alan intifa hakkı, sınırlı ayni haklardan biri olup, sınırlı ayni haklar arasında irtifak hakları sınıfında yer almaktadır.
Üst hakkı bağımsız bir hak mıdır?
Sürekli ve bağımsız olan yapı hakkı, hak sahibinin talebi üzerine tapu sicilinde ayrı bir sayfaya taşınmaz mal olarak tescil edilir. Yapı hakkı sona erdiğinde yapılar arsanın ayrılmaz bir parçası haline gelir ve arsa sahibinde kalır.
Üst hakkı aynı hak mı?
Yapı hakkı da gerçek bir haktır; sahibine hem ipotek altına alınmış mülk hem de yapı üzerinde doğrudan haklar ve yetkiler verir. Bunlar yapı hakkının içeriğini oluşturur. Yapı hakkının kapsadığı yetkiler, yani içeriği, kanunla belirlenir.
Üst hakkı neleri kapsar?
Üst yapı hakkı (inşa hakkı) nedir? İnşaat hakkı, yani yapı hakkı; başkasının mülkü altında veya üzerinde bir yapı inşa etme veya mevcut bir yapıyı koruma yetkisi veren bir irtifak hakkıdır. Yapı hakkının sahibi (geliştirme hakkı sahibi), mülkte gerçekleştirilen inşaat üzerinde mülkiyet hakları elde eder.
Ayni hak örnekleri nelerdir?
TMK’da kabul edilen mülkiyet hakkı türleri; mülkiyet, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz rehni.
Sınırlı ayni hak sahibi kimdir?
Tapu siciline kayıtlı olsun veya olmasın, sınırlı ayni hak sahibi olan kişiye sınırlı ayni hak sahibi veya sınırlı ayni hak yararlanıcısı denir. Örneğin, irtifak haklarında yararlanıcı, taşınmaz mal sahibi veya taşınmaz yükünün yararlanıcısı, rehin haklarında ise rehin hakkı sahibi; sınırlı ayni haklara sahiptir.
Üst hakkı devredilebilir mi?
En az otuz yıl süreyle edinilen taşınmaz üzerine yapı yapma hakkı daimidir. 13 Taşınmaz üzerine yapı yapma hakkına ek olarak, kaynak irtifaklarının da hukuken bağımsız bir niteliği vardır. Çünkü MK. M. 837/f.II’ye göre, “aksi kararlaştırılmadıkça bu hak başkasına devredilebilir ve mirasçıya geçer.”
İrtifak hakkı ayni hak mıdır?
İrtifak hakkı, hak sahibine bir taşınmazın kullanma ve yararlanmasına ilişkin yetkilerinden bir kısmını veya tamamını veren ya da hak sahibinin taşınmaz üzerindeki yetkilerinden bir kısmının hak sahibi lehine kullanılmasını yasaklayan sınırlı bir ayni haktır.
Mülkiyet hakkı sınırlı ayni hak mıdır?
Mülkiyet hakkı, sahibine bir nesne üzerinde mümkün olan en büyük gücü veren haktır. Sahibi, mülkü kullanma, işletme ve elden çıkarma hakkına sahiptir. Bu nedenle, mülkiyet hakkı aynı zamanda “tam ayni hak” olarak da tanımlanır.
Çocuğa intifa hakkı verilir mi?
Eski Medeni Kanun’un 280. maddesi ana ve babaya çocuklarının mallarından yararlanma hakkı vermiş, bu hak madde metninde intifa hakkı olarak düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 354. maddesi ise bu hakkın yararlanma değil kullanma hakkı olduğunu kabul etmiştir.
Üst hakkı nasıl sona erer?
Üst hakkı doğduktan sonra, sürenin dolması veya tarafların karşılıklı olarak terkini istemeleri halinde sona erer.
Üst hakkı nasıl tesis edilir?
Buna göre, yapı hakkının tesisi için tapu siciline tescil ettirilmesi ve bu hakkı tesis eden bir sözleşmenin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, bu hakkı tesis eden sözleşmenin resmi olarak (tapu memuru tarafından) akdedilmesi gerekmektedir.
Üst hakkı en fazla kaç yıldır?
Yapı hakkı bağımsız ve daimi ise, yapı hakkı sahibinin talebi üzerine tapu siciline arsa olarak tescil edilebilir. En az 30 yıl süreyle tesis edilen yapı hakkı daimidir. Yapı hakkı en fazla 100 yıl süreyle bağımsız hak olarak tesis edilebilir.
Üst hakkı en fazla kaç yıldır?
Yapı hakkı bağımsız ve daimi ise, yapı hakkı sahibinin talebi üzerine tapu siciline arsa olarak tescil edilebilir. En az 30 yıl süreyle tesis edilen yapı hakkı daimidir. Yapı hakkı en fazla 100 yıl süreyle bağımsız hak olarak tesis edilebilir.
Üst hakkı resmi şekle tabi mi?
Hukukumuzda inşaat sözleşmeleri geçerlilik şartı olarak resmi şekle tabi tutulmuş olup, alıcı adına tapu siciline tescili geçerlilik unsuru sayılmıştır.
Üst hakkı nasıl kazanılır?
İnşaat hakkının kazanılabilmesi için, inşaat hakkı sözleşmesinin akdedilmesinden sonra, bu sözleşmenin işgal edilen taşınmazın tarafına tescil ettirilmesi gerekir. Tescil için bir talep gereklidir. TMK, inşaat hakkını tesis eden tescil için başvuruda bulunmaya yetkilidir. M. 1013/I hükmüne göre, inşaat hakkıyla yükümlü taşınmaz, malikine aittir.
Üst hakkı nasıl sona erer?
Üst hakkı doğduktan sonra, sürenin dolması veya tarafların karşılıklı olarak terkini istemeleri halinde sona erer.