Erzincan hangi ilden ayrılma?
1879’da Dersim bağımsız bir vilayet oldu ve Erzurum’dan ayrıldı. Erzurum vilayeti 1867-1875 yılları arasında yedi sancağa bölündü: Erzurum. Erzincan.
Erzincan’ın eski adı nedir?
Asur kaynaklarında Zuhma (Suhmi-Suhma) bölgenin bilinen en eski adıdır. Erzincan ismi Aziris veya Eriza’dan gelir. Eriza ismi 11. yüzyılda Selçuklular tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda Erzingan olarak kullanılmış ve daha sonraki yıllarda günümüzdeki ismi olan Erzincan ismi verilmiştir.
Erzincan hangi devlete başkent oldu?
URARTU DÖNEMİ M.Ö. 900 civarında kurulan bu devlet, Van’ı (Tuşpa) başkent yapmış ve sınırlarını Hazar Denizi’nden Malatya’ya, kuzeyde Erzurum-Erzincan’dan güneyde Halep-Musul’a kadar genişletmiştir. Erzincan yakınlarına kadar uzanıyordu.
Erzincan Türkleri hangi boydan?
14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin Devleti, Salur aşiretine aitti. Anadolu’da, Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde, Salur adını taşıyan birçok köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup, İskilip’te Salur köyünü kurmuştur.
Erzurum hangi ilden ayrıldı?
1849 yılında Trabzon Vilayeti’nin Gümüşhane ve Ordu sancakları Erzurum’a bağlanarak sancak sayısı tekrar altıya çıkarıldı. 1847 taksiminde Erzurum Vilayeti’nin sancakları dörde indirildi.
Erzincanlılara neden kor denir?
Bu ifade öncelikle Erzincan’da çok fazla ev ve az yerleşim yeri olmadığında ovada sık sık esen rüzgar ve fırtınanın hiç durmadığını belirtir. Bölge kördür ve toz ve dumandan dolayı kimse göremez veya ayırt edemez. Bu durumda insanlar yakınlarını göremez, bu yüzden Kör Erzincanlı lakabı verilmiştir.
Erzincan neresi Alevi?
Erzincan Alevileri genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde yaşamaktadır.
Erzincan kökeni nereye dayanır?
Etimoloji. Erzincan isminin, Strabo’ya göre antik çağlarda bu bölgede bulunan Eriza şehrinden geldiği söylenmektedir. Ayrıca Yunan kaynaklarında bu bölgeden bahsedildiği Aziris adlı şehrin Erzincan olması da mümkündür.
Erzincan hangi mezheptir?
Erzincan’a bir bütün olarak bakarsak çoğunluğu Türk’tür. Alevi mezhebinin mensupları genelde Kürt’tür. Bu vatandaşlar çoğunlukla Tunceli’ye yakın yerlerde yaşarlar. Aksi takdirde çoğunluğu Sünni Türk’tür. Erzincanlı biri olarak daha önce hiç Kürt Alevi ile tanışmadım.
Erzincan’ı kim fethetti?
Halife Hz. Osman döneminde (644-656), Habib bin Mesleme 35/655 yılında Erzincan ve çevresini fethederek burayı tümüyle Müslümanların hâkimiyeti altına sokmuştur.
Mengücekliler ne yaptı?
Alim, şair ve sanatkârları himaye eden Mengücekliler, ilim, kültür ve medeniyetin gelişmesine hizmet etmişlerdir. Divriği Kalesi’nde bulunan Kale Camii, Ulu Cami, Dâeüş Şifa, Sitte Melik, Kamereddin ve Kemankeş türbeleri Mengüceklilerin Divriği’de yaptırdıkları başlıca eserlerdir.
Erzincan’ın neyi meşhur?
Erzincan mutfağının sevilen yemekleri arasında döner, yaprak sarma, dilimli çorba, su böreği, kuzu sarma, gendime çorbası, kaburga, kaşfe tatlısı, sirın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve leblebi yer alır.
Türk soyundan geldiğini nasıl anlarsın?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Erzincan’da ne yenir?
Erzincan’ın meşhur yemekleri: Kuzu Dolması, Kelecoş Keşkek, Kahküllü Pilav, Erzincan Çorbası, Yaprak Sarma, Kete, Kaygana.
Erzincanlılar en çok nerede yaşıyor?
Türkiye’nin 81 iline yayılmış Erzincan nüfusu en çok İstanbul, Ankara ve İzmir’i tercih ederken, Türkiye’de Erzincanlıların en az olduğu şehirler Ardahan, Kilis ve Karaman oldu. Peki, ülke genelinde Erzincan nüfusuna kayıtlı 643.088 kişi hangi illerde yaşıyor? İşte TÜİK kayıtlarına göre il il Erzincan nüfusu.
Tercan Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Daha önce Erzurum’a bağlı olan ve 1923 yılında belediye teşkilatı kurulan ilçe, 11 Mayıs 1938 tarihinde çıkarılan 3383 sayılı Kanunla Erzincan’a bağlanmıştır.
Kars Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Kargaşalık sırasında Kazım Karabekir komutasındaki ordumuz harekete geçerek 12 Mart (1918)’da Erzurum’a, 16 Mart (1918)’da Horasan’a, 5 Nisan (1918)’da Sarıkamış, Kızılkilise-Verişan-Başköy’e, 14 Nisan (1918)’da Batum ve Batum’a ulaşmış, 26 Nisan (1918)’da Kars’ı ele geçirmiştir. Ancak 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşması ile geri çekilmiştir.
Erzurum il olmadan önce nereye bağlıydı?
Bu nedenle Bayburt, Paşa Sancağı olarak Erzurum vilayetinin ana idari merkezi oldu. Kaynaklara göre bu hükümet 13 yıl, yaklaşık 1548’e kadar sürdü. Bu nedenle Erzurum bu dönemde Bayburt’tan yönetildi. Bu, Erzurum’un Bayburt ile bağlantısının tarihidir.
Erzincan hangi illere yakın?
İlimiz doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ ve Malatya, kuzeyde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatıda Giresun illeriyle çevrilidir. Yüzölçümü 11.903 km2 olup, il merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1,2 km’dir.