İçeriğe geç

Bezm-I Tarab Ne Demek

Tarab ne demek?

I. (Ar. derrābe’den) [Kelime Türkçeden Balkan dillerine de geçmiştir.] Günlük konuşma dilinde kullanılan, tahta perde, tahta bölme, tahta çit.

Bezm ne demek Osmanlıca?

“Bezm” kelimesi günümüzde pek kullanılmamaktadır. Osmanlı döneminde kullanılan bezm kelimesinin birkaç anlamı vardır. Bezm kelimesi TDK’da içki tavsiyesi anlamına gelir. Ayrıca arkadaşlarla buluşma anlamına da gelir.

Bezm-i cem ne demek?

Farsça bezm (meclis, sohbet) ve “cem meclisi” anlamına gelen cem kelimelerinden oluşan bir cümledir. Cem kelimesinin anlamı nedeniyle “hükümdarlar meclisi, sultanlar meclisi” anlamını da içerir.

Bezm-i ezel ne demek?

Terimin edebiyattaki anlamı “bir şeyin özelliklerini etkileyici kelime gruplarında gizlemek”tir. Farsçada “sohbet topluluğu” anlamına gelen bezm kelimesi, “bezm-i elest”, “bezm-i ezel”, “bezm-i can” veya “kalû belâ” gibi çeşitli tanımlarda da anılır.

Tanbur ne demek Osmanlıca?

Tanbur[a] terimi, Mezopotamya, Güney veya Orta Asya’dan gelen çeşitli uzun saplı telli çalgıları ifade edebilir. Tanbur[a] terimi, Mezopotamya, Güney veya Orta Asya’dan gelen çeşitli uzun saplı telli çalgıları ifade edebilir.

Mutrib ne demek?

Bir saz çalan kimse sazende: “Hazırlan, sazı çal, ey mutrib-i ma’nî-şiken (Muallim Nâci)” der.

Bezm-i elest nedir?

Farsçada “sohbet” anlamına gelen bezm kelimesi ile Arapçada “ben değil miyim” anlamına gelen elestü fiilinin birleşmesinden oluşan bezm-i elest bileşiği, “Ben sizin efendiniz değil miyim?” demek için kullanılır. Ruhlar “evet” diye cevap verirler. Bunun anlamı meclistir.

Bezm ne demek kökeni?

bezm – İngilizce sözlük. Farsça bazm بزم, “ziyafet meclisi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. (NOT: Bu kelime Sanskritçe bhācana भाजन “paylaşmak, cömert olmak, bol olmak” kelimesiyle ilişkilidir.)

Bezm etmek nedir?

Bezm, Arapça meclis kelimesinin anlamına karşılık gelen bir kelimedir. Yemek, içki içmek, eğlenmek ve sohbet etmekle yapılan büyük bir kutlama ve eğlencedir.

Bezm-i fena ne demek?

Bezm-i fenâ’nın Divan şiirinde esas olarak iki anlamda geçtiği açıktır. Bunlardan biri geçici mahiyetteki dünyaya, diğeri ise fana’nın tasavvufi anlamına işaret eder. Bu iki anlamın bağlama göre kendi içinde değiştiği ortaya çıkar.

La lün ne demek?

Klasik şiirde “dudak” yerine la’l sözcüğü geçtiğinde genellikle şu tamlama şeklinde karşımıza çıkar: La’l-i dürefşân (inci dişlerinin göründüğü dudak), la’ l-i kehrübâ (kırmızı dudak), la’l-i meygûn (şarap rengi dudak), la’l-i nâb (pembe dudak), la’l-i Şeker-Bâr (tatlı söz söyleyen dudak), la’l-i Gül-feşân (gül…

Cem-i Cihan ne demek?

Cemşîd’in Kadehi (Cam-i Cem), câm-ı cihân-ârâ (dünyayı süsleyen bardak), câm-ı cihân-nümâ (dünyayı gösteren bardak), câm-ı cihân-bîn (dünyayı gören bardak) İran ve Türk edebiyatında câm-ı gîtî-nümâ (dünyayı gösteren bardak) olarak da bilinmektedir.

Mesti elest ne demek?

ѻ Büyülemek (etkilemek): Kendini kaptırmak, birinin ayağını yerden kesmek, sarhoş olmak: Beni hâlâ gece büyülüyor / Sanırım yer de gök de (Câhit S. Tarancı).

Elest ne demek?

Tanrı ile insanlar arasında yaratılışları sırasında akdedilmesi gereken sözleşmenin ifadesidir. Lütfen bu form üzerinden sadece OTTOMANLILAR//8-finansal-yapı maddesiyle ilgili mesajları gönderin.

Bezmi Gülistan ne demek?

Gülşen-i büstân mecazî olarak gençliği anlatır. Bezm-i Gülistan ise hayat demektir. Sonbahar ve yaklaşan çöküş, sonbaharı, hayatın ilk çağlarının geçmesini, ihtiyarlığı ve yaşlılığı ifade eder.

Taracalar ne demek?

“Teras” terimi, vadiler boyunca, göl ve deniz kıyılarında bulunan, yamaç kırıklarının üstündeki düz veya hafif eğimli alanları ifade eder.

Tayeb ne demek?

Tayeb, “iyi” veya “hoş” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Genellikle “merhaba” veya “nasılsın?” Birine selam vermek veya karşılık vermek için kullanılır, kelimeye benzer.30 Ocak 2022Tayeb, “iyi” veya “hoş” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Genellikle “merhaba” veya “nasılsın?” Birine selam vermek veya karşılık vermek için kullanılır, kelimeye benzer.

Turab anlamı ne demek?

“Turabi” ismi Arapça kökenlidir ve özellikle Arap dünyasında ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılır. İsmin Arapça kökeni vardır ve “toz” veya “toprak” anlamına gelen “turab” kelimesinden türemiştir. Bu nedenle, “Turabi” ismi genellikle doğal, mütevazı ve yerleşik bir karakteri temsil eder.

Turab ne demek Osmanlıca?

Türab, modern Türkçede yaygın bir kelime olmasa da, Osmanlı eserlerinde sıkça geçer. Toz ve toprak anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort